The Mammoth Book of Best New Horror
Volume Eleven
Edited and with an Introduction by Stephen Jones
Robinson, London, 2000
Dit boek doet recht aan de titel. Hier vind je een verzameling van het werk van winnaars van de belangrijkste prijzen voor literaire horror, zowel grote namen als nieuwkomers.

Verhalen variërend in lengte van 11 regels tot 60 pagina's. Met die 60 pagina's ben je wel een paar uur zoet, vanwege het compacte lettertype. Horror blijkt zich zeer goed te lenen voor de korte en middellange afstand. De verhalen in deze bundel hebben een prima combinatie van diepgang en vaart.

De horror in dit boek lijkt bijzonder weinig op de horror die je tegenkomt in hedendaagse horrorfilms. Weinig spektakel en pogingen de lezer de stuipen op het lijf te jagen. Als je het wilt vergelijken met horror op tv dan komt American Gothic nog het meest in de buurt, en Poltergeist, the Legacy in de meer persoonlijke afleveringen.

In de verhalen in dit boek gaat het meer over de ervaring van de personages, over de psychologie van de angst. En over verlangen, passie, compassie, weemoed, verwondering. Over leven en dood. Dit boek is misschien nog het best te vergelijken met American Gods en Smoke and Mirrors van Neil Gaiman. (Van Gaiman staat ook een verhaal in het boek, een meesterlijke, humoristische vertelling.) Het gaat niet om uitgesproken gruwelijkheden, maar om de onbestemde, haast onbenoembare duistere kanten van de menselijke geest, soms manifest in bovennatuurlijke verschijningsvormen, soms alleen maar gevoeld, vermoed. Horror zoals het hier gepresenteerd wordt is een voortzetting van het sprookje, maar nu meer persoonlijk, en vooral psychologisch meer uitgewerkt. Verhalen misschien bedoeld om de lezer te verontrusten, maar vooral bedoeld om de lezer te verleiden.

Dit was deel 11. Deel 12 heb ik al liggen, en deel 13 is in bestelling. Eens kijken of oudere delen nog leverbaar zijn.

Meer verhalenbundels in diverse genres:

Constable & Robinson