Koos van Zomeren
De levende have
Een modern bestiarium
Met illustraties van Ine Hendriks
2004, 429 blz.
Ruim honderd teksten van elk dik drie bladzijden, oorspronkelijk gepubliceerd als feuilleton in NRC Handelsblad. Over hoe we in Nederland met dieren omgaan. Over huisdieren, vee, wild, en andere dieren. Over scharrelboeren en de bio-industrie. Over natuurbeheer, over dierenliefhebbers en regelgeving. Over melk- en vleesproductie. Van Zomeren praat met alle soorten mensen die iets met dieren hebben. Met hun trekt hij er op uit, naar het wad, naar een varkensslachterij. Alles in Nederland wat met dieren te maken heeft komt aan bod.

Van Zomeren praat over moraal, over dierenleed, over de complete cultivering van de natuur. Maar in de eerste plaats observeert hij en luistert hij naar de mensen. Elke tekst is een ontmoeting, weer een nieuw persoonlijk verhaal van iemand die iets met dieren heeft. En daarmee is dit behalve een boek over dieren, ook een belangrijk boek over de Nederlandse mens en maatschappij.

Dit is een rijk boek, geschreven in een prachtige, verzorgde taal zoals ik het heb leren kennen uit Van Zomerens boek De wereld vereenvoudigen.

Nu ben ik benieuwd naar Van Zomerens Het complete Rekelboek.