Frank Schätzing
Der Schwarm
sf-roman, 2004, 1001 blz.
Wie zo'n duizend pagina's lang de lezer wil boeien zal heel wat te bieden moeten hebben. Een spannend verhaal dat dwingt tot doorlezen, avontuur, intrige, raadsels. Een grote groep bonte personages die tot de verbeelding spreken. Sprankelende dialogen. Een taalgebruik dat leest als een trein. Der Schwarm heeft het allemaal. Het is een boek met sensatie, dat doet herinneren aan minstens een handvol spectaculaire sf-films van de laatste decennia, maar met een heel eigen, originele invalshoek. Een onderwerp met een ideologische lading wordt hier degelijk uitgewerkt zoals je dat van de harde sf verwacht, doorspekt met wetenschap en techniek, compleet met wetenschappers die proberen de raadsels te ontrafelen en oplossingen te zoeken voor immense problemen, met discussies over filosofische en maatschappelijke implicaties van een nieuwe werkelijkheid, over het zoeken naar de rol voor de mens in een wereld die niet zo stabiel blijkt als we ons graag voor zouden houden.

Dit hoort bij de beste sf die ik heb gelezen. En met duizend pagina's heeft het mij menig nacht tot tegen de ochtend uit bed gehouden.

Waar het over gaat? Een visser verdwijnt voor de kust van Peru onder vreemde omstandigheden. Walvissen voor de kust van Canada gedragen zich zeer eigenaardig. Op de zeebodem voor de Noorse kust worden onbekende wurmen gevonden. Er is iets gaande in de zeeën. Wat? Dat vertel ik niet. Lees het boek, en laat je meeslepen.

Waarschuwing: Koop de Nederlandse vertaling niet

De uitgever die de Nederlandse vertaling op de markt brengt is op het onzalige idee gekomen op de voorkant van het boek in grote letters uit te meten wat er allemaal gaat gebeuren. Je kent voor je begint te lezen de antwoorden op de grote raadsels die het boek zo spannend maken.