Joanne Harris
Jigs & Reels
griezel- en andere verhalen, 2004, 283 blz.
Ondanks de heksen, monsters, vampiers en weerwolven zijn de echte griezelverhalen in de minderheid in deze bundel. Wel hebben alle verhalen veel van het karakteristieke van het griezelverhaal, iets van een noodlot dat de personages al dan niet weten te ontlopen.

Je hebt twee soorten korte verhalen. Het verhaal van een schrijver die de lange adem mist om een complete roman te schrijven, zo'n verhaal waarvan de lezer ook blij is dat het uit is omdat het nergens over gaat. En het Echte Korte Verhaal, waarover de auteur in de inleiding zegt:

A good short story -- and there are some very good short stories out there -- can stay with you for much longer than a novel. It can startle, ignite, illuminate and move in a way that the longer format cannot. It is often troubling, often frightening or subversive. It provokes questions, whereas most novels tend to try to answer them.

Niet alleen out there, ook de verhalen in haar eigen verzameling pakken je op een niet onaangename wijze bij de lurven.

Vóór Jigs & Reels publiceerde Joanne Harris zes romans. Haar roman Chocolat is verfilmd met Juliette Binoche in de hoofdrol. Na Jigs & Reels ben ik zeer benieuwd naar Joanne Harris' romans.