Bram Stoker
Dracula
Edited with an introduction and notes by Maurice Hindle
griezelroman, 1897, 40+520 pagina's
Penguin Classics, 1993
Bram Stoker introduceerde met zijn boek het personage dat uitgroeide tot een van de grootste mythen in het westerse griezelgenre. Onsterfelijk als hij is duikt Dracula in steeds weer andere gedaantes op, al meer dan een eeuw, in talloze films en boeken. Wie kan nu nog, tussen al die gedaantes van Dracula, het origineel van Stoker herkennen? De meeste mensen die Dracula "kennen" hebben nooit het boek gelezen.

Vaak blijkt dat als je teruggaat naar het nu veelal genegeerde origineel van een in de tijd gegroeide mythe, dat dat origineel gedateerd is, in de hedendaagse maatschappij niet anders leesbaar dan als een curiositeit, alleen interessant voor mensen met een speciale belangstelling in de historie van de mythe. Met Dracula van Bram Stoker blijkt dit niet zo te zijn.

Dracula is een boek dat na ruim een eeuw nog niet aan kracht heeft verloren. Een boek dat tot de wereldliteratuur gerekend mag worden. Een boek dat zich staande houdt tussen moderne griezelliteratuur.

Het boek vraagt geduld van de lezer. In bijna 500 pagina's wordt een verhaal verteld dat door een hedendaagse schrijver wellicht in 200 pagina's verteld zou worden. Maar het geduld van de lezer wordt beloond. Het tempo, de schrijfstijl, het realisme van de beschrijvingen gecombineerd met de enigszins verheven manier van spreken, ze dragen allemaal bij aan de sfeer van het verhaal. Het boek is vlot geschreven, houdt de aandacht gevangen. Het is geen boek dat je zomaar weglegt als je er eenmaal inzit.

Na honderd jaar is de wereld die Bram Stoker ons schildert nog minder de wereld waarin wij leven. Vanuit een wereld die nog steeds herkenbaar is voert hij ons binnen in een droomachtig bestaan dat je als een nachtmerrie na het ontwaken niet meer loslaat. Griezel is de verleiding van het gruwelijke, en Bram Stoker is een meesterverleider.

Dracula is een boek dat geen enkele liefhebber van griezelromans mag overslaan. Niet vanwege de historische waarde van het boek, maar vanwege de kracht die het boek nu nog heeft.

De uitgave van Penguin Classics is prachtig. Een boek dat makkelijk openvalt, lekker in de hand ligt, lekker ruikt, en een prettige, ruime opmaak heeft.

I was afraid to raise my eyelids, but looked out and saw perfectly under the lashes. The girl went on her knees, and bent over me, simply gloating. There was a deliberate voluptuousness which was both thrilling and repulsive, and as she arched her neck she actually licked her lips like an animal, till I could see in the moonlight the moisture shining on the scarlet lips and on the red tongue as it lapped the white sharp teeth. Lower and lower went her head as the lips went below the range of my mouth and chin and seemed to fasten on my throat. Then she paused, and I could hear the churning sound of her tongue as it licked her teeth and lips, and I could feel the hot breath on my neck. Then the skin of my throat began to tingle as one's flesh does when the hand that is to tickle it approaches nearer, nearer. I could feel the soft, shivering touch of the lips on the super sensitive skin of my throat, and the hard dents of two sharp teeth, just touching and pausing there. I closed my eyes in languorous ecstasy and waited, waited with beating heart.