The sole survivor of the original catastrophic mission to the planet Rakhat, Father Emilio Sandoz has barely begun to recover from his horrific physical and psychological wounds when he is summoned by the Vatican to take part in a second expedition to Alpha Centauri. With his objections and his fears summarily ignored, it seems Sandoz is powerless to escape his past or the future.
Mary Doria Russell
Children of God
roman, 1998, 510 pagina's
genre: sf
waardering: 9.0
Dit boek is het vervolg op The Sparrow, het debuut van de schrijfster, waarvoor ze de Arthur C. Clarke Award won.

Het is een psychologisch en "antropologisch" boek over de gevolgen van het eerste contact tussen beschavingen van twee planeten, zowel op persoonlijk vlak als op maatschappelijk vlak, met name voor de andere planeet.

Het is een boek met een opmerkelijke diepgang, dat bij een atheïst als mij een wat ongemakkelijk gevoel achterlaat. Aan de ene kant een zeer sterk uitgewerkt realistische verhaal, aan de andere kant een groep wetenschappers die erg geobsedeerd zijn door hun god. Nergens wordt het expliciet gezegd, maar de teneur van het boek is dat de mensen door God met een bedoeling naar die andere planeet zijn gezonden. Het eind van het boek neigt naar het absurde, wanneer gesuggereerd wordt dat de genetische code van mens en buitenaardsen bewijzen dat God bestaat.

Mijn advies: lees dit boek en z'n voorganger als een intieme beschrijving van de opmerkelijke reis van een aantal wetenschappers/priesters die worstelen met hun persoonlijke illusies. Geniet. Lees daarna, voor een gezonde dosis atheïsme, Lear's Daughters (The Wave and the Flame, Reign of Fire) van Marie Bradley Kellogg.