Thumbnail image

Mohsin Hamid — Exit West

image

Mohsin Hamid, Exit West, 2017, 231 blz.
Gekocht: augustus 2017, Amazon.de
Uitgelezen: augustus 2017
★★★★☆

Ik las een bericht over de Man Booker prize 2017 longlist, en ik had wel weer eens behoefte aan Echte Literatuur, dus ik zocht drie boeken uit die me wel aanspraken. Exit West is de eerste van die drie. Het is een boek dat een actueel thema op z’n kop zet, een boek dat je doet nadenken. Zo is lezen van literatuur toch nog ergens goed voor.

Exit West gaat over twee jong-geliefden die voor burgeroorlog op de vlucht gaan. Ze verlaten hun stad (in Pakistan? de schrijver is in Pakistan geboren), niet om een lange, gevaarlijke tocht te ondernemen om uiteindelijk te stranden op de kusten van het Europese continent. Nee, in Exit West stappen mensen door een deur om direct ergens anders in de wereld weer te verschijnen. Zo kan het gebeuren dat honderden, duizenden vluchtelingen ineens een dure wijk in Londen bevolken. Hoe reageert het rijke westen als vluchtelingen ineens in je midden staan, niet meer ver weg aan goed bewaakte buitengrenzen?

Toch gaat dit boek voornamelijk over de twee jonge mensen, over hun liefde, over hun ontheemding, en wat dat doet met hun liefde.

Mooi boek.

reacties

comments powered by Disqus