Thumbnail image

Peter Godfrey-Smith — Other Minds

image

Peter Godfrey-Smith, Other Minds — The Octopus and the Evolution of Intelligent Life, 2016, 255 blz.
Gekocht: maart 2017, Amazon.de
Uitgelezen: mei 2017
★★★★★

De octopus is niet alleen verbluffend intelligent, zijn intelligentie is ook radicaal anders dan bij de mens. De hersenen van de octopus zijn niet zoals bij ons beperkt tot in het hoofd, maar liggen verspreid door hoofd en armen. Bij de mens lijkt het bewustzijn te huizen ergens in het hoofd, op een afstand boven het lichaam, bij de octopus kan het haast niet anders of lichaam en geest zijn één.

Peter Godfrey-Smith is filosoof met een bijzondere liefde voor octopussen, inktvissen, en hun naaste verwanten. Hij heeft deze dieren vele jaren lang in het wild bestudeerd. In Other Minds onderzoekt hij hoe intelligentie zich heeft ontwikkeld door octopussen en slimme zoogdieren met elkaar te vergelijken. Hij vertelt over de evolutie, over het leven van octopussen nu, in het wild en in gevangenschap, en hij onderzoekt de vraag wat intelligentie is.

Dit is een zeer boeiend boek. Goed geschreven. Avontuurlijk. De delen die gaan over de observaties van octopus zijn het boeiendst. Wanneer de schrijver intelligentie filosofisch wil verklaren gaat het naar mij smaak te veel richting speculatie. Het waardevolste van dit boek is dat het je een heel mens-vreemde manier van bestaan laat verbeelden.

reacties

comments powered by Disqus