Thumbnail image

Jon Krakauer — De wildernis in

image

Jon Krakauer, De wildernis in, 1996, 284 blz.
Gekocht: juni 2015, Van der Velde 3
Uitgelezen: juni 2016
★★★★☆

De jonge Chris McCandless keerde z’n geprivilegieerde bestaan de rug toe, verbrak het contact met z’n familie, wees luxe en bezit af, zocht de anonimiteit, het eenvoudige leven, en zocht zijn ultieme zelf in afzondering in de wildernis. Dat heeft hij niet overleefd.

Ik hoorde voor het eerst over Chris McCandless toen Reizen Waes de bus bezocht waarin McCandless is overleden. Dat is niet de bus op de voorkant van het boek. Dat is een foto uit de verfilming van het boek over McCandless, Into the Wild, en de bus in die film is een replica.

Jon Krakauer is een schrijver en bergbeklimmer. Hij heeft hachelijke avonturen meegemaakt, gedreven door de drang in z’n eentje de wildernis te veroveren. Hij was dus de aangewezen persoon het verhaal van McCandless te vertellen. Hij is in staat McCandless te begrijpen, en dat begrip op de lezer over te brengen. Hij heeft zich grondig verdiept in de levenswandel van McCandless, vooral van zijn laatste jaren, heeft gesproken met zijn familie, met vele mensen die hem hebben ontmoet op zijn reizen, en ontdekt hoe precies McCandless aan zijn einde is gekomen.

reacties

comments powered by Disqus