Thumbnail image

Helmut Krausser — UC

image

Helmut Krausser, UC, 2003, 478 blz.
Gekocht: juni 2015, Mamamini
Uitgelezen: april 2016
★★★★☆

Een man ziet op een schoolreünie een oude medescholiere. Even later wordt het lijk van de vrouw gevonden, of wat er nog van over is, haar botten. Ze is al negentien jaar dood, begraven in het bos na een schoolfeestje. Wat is er aan de hand? Wat heeft de man met de dood te maken? Hij kan zich niets herinneren van een voorval, maar wordt wel verdacht.

Dit is geen krimi. Het gaat niet om het hoe en waarom van een moord. Er speelt veel meer. Tijd lijkt niet lineair te zijn. Levens kunnen meer dan één verloop hebben. Het gaat om macht, ambitie, onsterfelijkheid. En om manipulatie. Wie manipuleert wie, en waarom? Manipuleert de schrijver in het verhaal? Of de schrijver van het verhaal? En wat is de rol van het sprookje De schaduw van Hans Christian Andersen?

Het is een ambitieus boek, met een onvoorspelbaar verloop. Intrigerend. Niet altijd makkelijk te volgen. In het midden zit een deel vol esoterisch gewauwel waar geen touw aan vast te knopen is. Of dit serieus bedoeld is is ook niet duidelijk. Daarna trekt het verhaal nieuwe kanten op.

Een vrij dik boek dat je moeilijk weglegt, en dat op een of andere manier verontrustend werkt.

reacties

comments powered by Disqus