Thumbnail image

Andrew Solomon — Demonen van de middag

image

Andrew Solomon, Demonen van de middag — Een persoonlijke geschiedenis van depressie, 2001/2014, 668 blz.
Gekocht: maart 2016, Van der Velde 3
Uitgelezen: april 2016
★★★★★

Goed boek. Heel persoonlijk, en dat is ook het indrukwekkendst van het boek, wanneer de schrijver openhartig over zijn eigen ziektegeschiedenis schrijft. Hij heeft ook veel en langdurig met andere lijders aan depressie gesproken, en een aantal van hun verhalen opgenomen in dit boek. Mijn indruk uit die verhalen is dat depressie en angststoornissen meer gemeen hebben dan ik dacht. Zijn het verschillende manifestaties van dezelfde onderliggende problemen? Het boek gaat daar niet op in.

Verder veel achtergrondinformatie, over onderzoek, over de geschiedenis van depressie, over huidige behandelmethodes, over armoede, zelfmoord, verslaving, over maatschappelijke invloeden. Zelfs een hoofdstuk over de politiek rond depressie, dat, alhoewel dit het meest op de VS is toegespitst, zeer informatief is.. Alles bij elkaar geeft het een breed en genuanceerd beeld van het fenomeen depressie.

In het nawoord van ruim vijftig bladzijden gaat hij in op de ontwikkelingen sinds het eerste verschijnen van het boek in 2001.

reacties

comments powered by Disqus