Thumbnail image

Karen Joy Fowler — Sarah Canary

cover

Karen Joy Fowler, Sarah Canary, 1991, 300 blz.
Gekocht: november 2023, Van der Velde 1
Uitgelezen: april 2024
★★★★☆

Het meest raadselachtige aan dit boek is waarom het is uitgegeven in een reeks SF-klassiekers.

Het leest als een historische roman. Westen van de VS, 1873. Een vrouw loopt een kamp van Chinese spoorwegarbeiders binnen. Ze spreekt, maar niet in een taal die iemand kan verstaan. Ze ziet er nogal haveloos uit, en een van de Chinezen besluit haar naar een veiliger oord te brengen.

Wat volgt is de beschrijving van een reis met hindernissen. Personages, achtergronden, alles passend voor het leven in het Amerika van 150 jaar geleden. Er gebeuren wel wat vreemde dingen, die een beetje zouden kunnen doen denken aan magisch realisme, maar ook goed passen in een realistische vertelling, als je rekening houdt met de nogal aparte kijk op de werkelijkheid (waanideeën) van sommige personages.

De uitgever wil ons doen geloven dat Sarah Canary, de raadselachtige vrouw in kwestie, een buitenaards wezen in, en dat dit boek dus SF is. Ik kan dat niet aannemen. Als je een boek leest waarin iemand vertelt dat ie iemand kent die van iemand gehoord heeft dat ie vreemde lichtjes in het moeras heeft gezien, denk je dan gelijk: UFOs, SF? Nee, ik ook niet.

Het is verder wel een interessant verhaal, boeiende achtergrond, intrigerende personages. Prima schrijfstijl. Niks mis met dit boek.

reacties

comments powered by Disqus