Thumbnail image

Daniel Mason — North Woods

cover

Daniel Mason, North Woods, 2023, 272 blz.
Gekocht: november 2023, Van der Velde 3
Uitgelezen: maart 2024
★★★★★

De jonge Verenigde Staten, New England, een kolonie van Puriteinen. Twee geliefden vluchten de bossen in. Als ze zo ver gelopen hebben dat ze zich veilig wanen, bouwen ze een hut. Die hut wordt een huis, met een lange geschiedenis.

In het begin lijkt dit boek slechts een raamvertelling te zijn. Een huis vormt het decor voor opeenvolgende verhalen, over de bewoners die elkaar toevallig opvolgen. Een verhalenbundel vermomd als roman. Maar dat is maar schijn.

Het huis ziet vele bewoners en bezoekers komen en gaan, vanaf het prille begin, tot aan het heden, en in de toekomst. De verhalen van de bewoners staan niet los van elkaar. De geschiedenis laat sporen na. Een jong personage uit het ene verhaal komt als oudere terug in een later verhaal. Of als geest. Daden hebben gevolgen, generaties later nog.

Het huis verandert, wordt groter. De tijd en de moraal veranderen. De bossen en de natuur rondom het huis maken een metamorfose door. Dit is een roman die de diepere tijd voelbaar maakt, waarin de nietige mens, bewust of onbewust, verbonden is met iets groters.

De stijl is prachtig. Daniel Mason is een meesterverteller, die vele registers beheerst. De stijl van twee verhalen is nooit hetzelfde. Er zijn traditionele verhalen, poëtische beschrijvingen, klassieke drama’s, reisverslagen, brieven, volksliederen, voordrachten, tijdschriftartikelen, en meer. Het boek blijft de nieuwsgierigheid prikkelen.

reacties

comments powered by Disqus