Thumbnail image

Matt Hill — Lamb

cover

Matt Hill, Lamb, 2023, 282 blz.
Gekocht: november 2023, Van der Velde 1
Uitgelezen: december 2023
★★★★☆

Boekhandel Van der Velde bij de Der Aa-Kerk in Groningen had vroeger, op de eerste verdieping, bij de Engelstalige romans, een vensterbank met griezelboeken. Sinds de verbouwing, en de verhuizing van de Engels romans naar de kelder, is er een flinke kast voor de griezelboeken. In die kast vond ik Lamb.

In Lamb heeft men last van een woekerende schimmel, die mensen ziek kan maken, en als je de schimmel niet goed onder controle houdt, dan kun je er door opgegeten worden. Dit geeft het boek een beklemmende sfeer. Maar ik zou Lamb niet als griezelboek typeren, eerder als sciencefiction. Die schimmel is maar bijzaak. Het gaat om de mensen.

Het gaat om mensen in een wereld die ons niet vertrouwd voorkomt. Iets is niet in orde. En sommige mensen zijn „anders”. Die mensen proberen wijs te worden uit hun vreemde familierelaties. Ze zijn op zoek. Naar liefde, naar het geheim achter hun afkomst. En ze proberen te overleven in een wereld waar anders zijn niet geaccepteerd wordt.

Ik vond dit een boek met onverwachte diepgang, en ik raad het van harte aan. Die mensen die anders zijn zijn geen superhelden (mensen met bovennatuurlijke krachten), en het zijn ook geen monsters (zombies). Maar anders op een andere manier. Uiteindelijk draait dit boek om vragen als, wie ben ik, waar hoor ik thuis.

reacties

comments powered by Disqus