Thumbnail image

Charlotte Riddell — Haunted Houses

cover

Charlotte Riddell, Haunted Houses — Two Novels, 2018, 334 blz.
Gekocht: september 2018 , Van der Velde 3
Uitgelezen: oktober 2023
★★★★☆

Dit boek bevat de romans Fairy Water uit 1873 (originele titel: The Haunted House at Latchford) en The Uninhabited House uit 1875. Het is een uitgave van de British Library in de reeks Tales of the Weird, heruitgaves van griezelige boeken en verhalen veelal uit de 19e en begin 20e eeuw. Er is ook een reeks boeken met klassieke Science Fcition.

Ik las Fairy Water jaren geleden, waarschijnlijk net nadat ik het boek heb gekocht. Ik heb alleen nog vage herinneringen aan het verhaal. Ik weet nog dat ik het met plezier las. Afgelopen jaar heb ik eindelijk The Uninhabited House gelezen.

Het zijn boeken uit een tijd die nogal ver van ons af staat. Misschien dat destijds lezers echt hebben zitten griezelen bij deze verhalen. Nu is dat moeilijk voor te stellen. Ja, het is niet pluis in Fairy Water, en ja, er zijn spookverschijningen in The Uninhabited House. Maar de vertelwijze heeft de gezapigheid die we niet meer gewend zijn. Het maakt het afstandelijk. Niet dat de boeken slecht geschreven zijn, of houterige dialogen bevat. Allerminst. Als je wilt onthaasten zijn dit zeer onderhoudende verhalen.

reacties

comments powered by Disqus