Thumbnail image

Auke Hulst — Zephyr

cover

Auke Hulst, Zephyr — Een treinreis, 2023, 79 blz.
Gekocht: mei 2023, Van der Velde 3
Uitgelezen: juli 2023
★★★★☆

Uitgeverij Van Oorschot heeft de succesvolle reeks Terloops. Kleine boekjes waarin schrijvers mijmeren over hun wandeltochten. Ik las Wat er werkelijk is en Je keek te ver.

Uitgeverij Ambo|Anthos dacht, dat willen wij ook, en bedacht de reeks Spoorslag, boekjes in formaat (iets groter) en omvang vergelijkbaar met de boekjes uit de reeks Terloops. Deze boekjes gaan niet over wandelingen, maar over treinreizen. Er zijn tot nu toe vier deeltjes verschenen.

Ik las dus Zephyr. Hierin vertelt Auke Hulst over twee treinreizen. Een reis in een zeer luxueuze trein door Afrika, omgeven van alle zorg om de reiziger niet te confronteren met de armoede buiten. En een treinreis dwars door Amerika, in een oude trein, belichaming van de aftakeling van Amerika, een reis door een landschap dat onbewoonbaar wordt door de klimaatveranderingen.

Een nogal brede blik dus, in dit kleine boekje. Een groot contrast met een ander boek dat ik ooit las, Heen en weer op het Hogeland — Dagboek van een forens uit 2009 van Roelf Reinders, dat vertelt over de dagelijkse belevenissen in een forenzenboemeltje op het Groninger platteland. Ik kan beide boeken aanraden.

reacties

comments powered by Disqus