Thumbnail image

Ted Chiang — Exhalation

cover

Ted Chiang, Exhalation, 2019, 350 blz.
Gekocht: mei 2023, Van der Velde 1
Uitgelezen: juli 2023
★★★★☆

Dit is de twee bundel met sf-verhalen van Ted Chiang. De eerste, Stories of Your Life and Others is uit 2002. Ik kan de boeken moeilijk met elkaar vergelijken omdat het zo lang geleden is dat ik het eerste boek las.

Exhalation bevat negen verhalen, variërend in lengte van drie tot 111 bladzijden. Het eerste verhaal, The Merchant and the Alchemist’s Gate had ik eerder gelezen, in 2007, toen het verscheen als losse novelle.

De opzet van beide verhalenbundels is hetzelfde. Ted Chiang neemt een speculatief idee uit de sf, of uit de wetenschap van vroeger of nu, een idee dat als het waar zou zijn ervoor zou zorgen dat onze wereld en ons leven er heel anders uit zouden zien. En daar maakt hij een verhaal van. Vergis je niet, het zijn geen verhaaltjes als vehikel voor een idee. De verhalen zijn meesterlijk verteld, met goede dialogen, en de consequenties voor het leven in de alternatieve werelden zijn goed doordacht.

De ideeën achter de verhalen zijn gevarieerd, van typisch sf zoals tijdreizen, filosofisch zoals de kwestie van vrije wil, tot meer bizarre ideeën die ik nog niet eerder tegenkwam. Achterin het boek licht Ted Chiang alle verhalen toe, waarbij hij onder andere vertelt over de achtergrond van de ideeën, en hoe die leidden tot de verhalen.

De verhalen zijn vooral intellectueel prikkelend, boeiend, soms emotioneel wat afstandelijk. Maar dat laatste kan aan de lezer liggen.

reacties

comments powered by Disqus