Thumbnail image

Walter M. Miller Jr — A Canticle for Leibowitz

cover

Walter M. Miller Jr, A Canticle for Leibowitz, 1959, 319 blz.
Gekocht: mei 2023, Bol.com
Uitgelezen: juli 2023
★★★★☆

Eén reden om boeken te lezen is escapisme. Een andere reden is de wereld te willen snappen. Deze tijd draait om klimaatverandering, een catastrofe die zich langzaam voltrekt, maar toch steeds sneller dan we dachten, een ramp van zo’n omvang dat ie gevoelsmatig niet is te bevatten.

Mij houdt het bezig. Dus ik lees er over. Ik lees non-fictie voor de feiten. Ik lees fictie om het onder ogen te zien.

A Canticle for Leibowitz gaat niet over klimaatverandering, maar over een maatschappij gebouwd op de ruïnes van een andere grote ramp, een kernoorlog. Het boek is uit 1959, het atoomtijdperk, en gebaseerd op ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog. Thematisch echter laat het boek zich makkelijk vertalen naar de rampspoed van deze tijd.

Het boek bestaat uit drie delen. Elk deel beschrijft een periode. De periodes liggen ver uit elkaar. Met het eerste deel had ik moeite. Het stelde m’n geduld op de proef. Ik was niet betrokken. Ik kan niet zeggen dat het aan het boek lag. Het was vooral dat de personages in een denkwereld leven die ver van mij afstaat, en ik had tijd nodig me daar aan over te geven. Dus duurde het even voor ik de waarde van dit boek inzag. Het is een meesterwerk. Gun jezelf in het verhaal te komen. De laatste 150 blz heb ik in twee avonden gelezen.

reacties

comments powered by Disqus