Thumbnail image

Debian update

Linux is eigenlijk heel simpel, als je het net zo gebruikt als Windows. Gewoon de standaard-installatie van Debian, met de standaard toepassingen, en dan Office en een browser gebruiker.

Maar met zo’n systeem kan ik niet overweg. Ik wil altijd alles anders, allemaal dingen doen die niet standaard zijn, dus allemaal eigen software installeren, en de configuratie helemaal aanpassen tot het optimaal is voor mijn niet-standaard manier van werken.

Gewoonlijk is dat een proces van jaren, steeds een klein stukje, een klein onderdeeltje waar je voor het eerst mee begint te werken.

Tussendoor moet je wel je systeem bij de tijd houden. Bij mij ging dat lang vrij vlekkeloos. Automatische upgrades van Debian 8, naar 9, 10, 11. En dan wat details oplossen.

Maar bij de upgrade van Debian 11 naar 12 ging het mis. De upgrade liep vast, ik kon het niet oplossen. Ik moest of terug naar Debian 11, of een heel systeem opbouwen met Debian 12. Ik heb voor het laatste gekozen, want anders stel je de problemen alleen maar uit.

Dan volgen vele dagen van frustratie waarin je al die dingen die je in de loop van de jaren hebt aangepast weer aan de praat probeert te krijgen. Wat eerst een geleidelijk proces was moet nu allemaal tegelijk. En dan blijkt dat er bij zo’n nieuwe versie van Debian veel mechanismen waar je gebruik van maakte obsolete zijn. Moet je uitzoeken hoe je op een nieuwe manier hetzelfde voor elkaar krijgt.

En daarbij, die software die ik in de loop der tijd erbij heb gezet, dat komt ook uit allemaal verschillende soorten bronnen, met verschillende procedures, en verschillende plekken waar je iets aan de configuratie moet doen. In principe zou je dat moeten automatiseren (Infrastructure as Code). Niet handmatig iets installeren. Maar een procedure schrijven, een script, zeg maar, die heel de installatie met alles wat daarbij komt kijken uitvoert.

Een volgende keer zou je dan alleen die procedures moeten laten uitvoeren. Bij een systeem-upgrade werkt dat natuurlijk nooit volautomatisch, omdat het systeem is veranderd. Maar in principe is het een goede werkwijze, waar ik me nu in m’n frustratie weer helemaal niet aan gehouden heb.

reacties

comments powered by Disqus