Thumbnail image

Oliver Burkeman — 4000 weken

cover

Oliver Burkeman, 4000 weken — Je tijd op aarde en hoe ermee om te gaan, 2021, 222 blz.
Gekocht: juni 2022, Van der Velde 3
Uitgelezen: juni 2022
★★★★★

Voor de westerse mens zonder echte problemen is een gebrek aan tijd de grootste zorg. Talloze boeken zijn er geschreven over hoe je efficiënter met je tijd kunt omgaan, zodat je meer met je tijd kunt doen. Tijdmanagement, om maar zo productief mogelijk te zijn.

Oliver Burkeman, die eerder met The Antidote het anti-positiviteitsboek schreef, schreef nu het anti-tijdmanagementboek.

De gemiddelde menselijke levensduur is absurd, belachelijk, beledigend kort, schrijft Burkeman. Grofweg zo’n vierduizend weken. Om de dood te ontlopen willen we zo veel mogelijk doen. Alles uit het leven halen, is het gebod. Daarbij staan ons talloze onbeduidende, tijdvretende dingetjes in de weg. Maar als we de tijd die we kwijt zijn aan onbelangrijke dingen eenmaal onder controle hebben, dan kunnen we ons eindelijk, rustig met de belangrijke dingen bezig houden. Dat is het idee. En dat idee is een illusie, schrijft Burkeman. Effectief tijdmanagement, zo veel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd, leidt er niet toe dat je meer tijd over hebt. Je krijgt het alleen maar drukker.

De moderne mens beschouwt de tijd als een bezit dat je optimaal moet inzetten. Maar de mens heeft geen tijd, de mens is tijd. Een absurd, belachelijk, beledigend kort stukje tijd.

Laat het los. Omarm je nietigheid.

Oliver Burkeman schrijft levendig en bekijkt onze omgang met tijd vanuit verschillende hoeken. Zeer leerzaam.

reacties

comments powered by Disqus