Een nieuw blog
Dit is niet m’n eerste blog. Eerder had ik een blog bij XS4ALL, op de website die bij m’n internetabonnement hoorde. Die website was geheel statisch, zonder scripts, en je kon niets aan de instellingen veranderen. Dat beperkt de mogelijkheden ernstig.
Op 2 mei 2004 plaatste ik m’n eerste bericht, gemaakt met software die ik zelf in elkaar had geflanst. Het laatste bericht was van 18 augustus 2006. Het is maar goed dat dat blog niet meer op het web staat. Het zag er niet uit.
Ik had nog een tweede blog bij XS4ALL, kortstondig, van 19 mei tot 13 juli 2004. Ik schreef het helemaal in Interlingua, de internationale hulptaal waar ik me in die tijd voor interesseerde.
Ik heb zeer lang een blog bij Tumblr gehad, vanaf 20 mei 2008 tot nu. Tumblr is erg ingesteld op visuele dingen, en dat is dan ook waar ik het voornamelijk voor gebruikte, voor het bewaren van leuke dingen die ik bij anderen op Tumblr tegen kwam. Inhoudelijk was het vrijwel nooit. Ik denk dat ik daar nu maar mee stop.
Want nu heb ik m’n eigen server, met mijn website, waar dit blog nu een onderdeel van is.
M’n eerste (en tweede) Raspberry Pi
Anderhalf jaar geleden begon ik me met hobby-elektronica bezig te houden. Simpele dingen op een breadboard maken, maar ook met micro-controllers zoals een Arduino. Al snel creëerde ik m’n eerste IoT-project, iets met verschillende functies voor tijd en weer.
Maar het was nog niet af.
Bij IoT draait alles om communicatie tussen apparaten. Mijn tijd/weerding kon wat gegevens van internet halen, maar nog geen gegevens uitwisselen met andere apparaten, ook niet met m’n telefoon of m’n computer. Daarvoor had ik een tussenstation nodig, dat het uitwisselen van gegevens kon regelen, en dat eventueel tussentijds gegevens kon opslaan.
Mijn PC kon ik daarvoor niet gebruiken, want die staat niet dag en nacht aan. Dat zou verspilling zijn. De oplossing was een goedkoop en zuinig minicomputertje, zoals een Raspberry Pi.
Een geschikte Raspberry Pi was nog niet zo snel te vinden. Vanwege chiptekorten waren ze zeer lang amper leverbaar. Uiteindelijk wist ik een Zero 2 op de kop te tikken. Linux er op, een MQTT-broker draaien, nog wat eigen scriptjes, en klaar. Ik had thuis mijn eigen IoT-netwerk.
De Zero 2 heeft “maar” een half gigabyte intern geheugen. Dat is wat krap als je er meer mee wilt doen dan wat ik tot dan deed. En waarom zou je niet meer willen? Je hebt immers een complete Linux-server op dat apparaatje draaien. Gelukkig kon ik uiteindelijk een Raspberry Pi 4 B kopen, met 4 gigabyte intern geheugen. Ruim voldoende om er een krachtige webserver van te maken.
Mijn eigen website
Het is machtig mooi het beheer over je eigen webserver te hebben. Je kunt er eindeloos mee experimenteren, alle opties toepassen, allerhande webdiensten mee opzetten. Ik was weg bij XS4ALL. Eerst zette ik de oude, nog statische website over naar m’n Raspberry Pi. Daarna kon de pret beginnen.
Rondneuzend op internet voor ideeën kwam ik terecht op de site van IndieWeb. Het werd getroffen door de ideeën die op die site worden besproken. Hoe haal je de macht weg bij de grote internetplatforms? Hoe maak je een menswaardig internet? Je kunt er aan meedoen door deel uit te maken van het indieweb. Vertrouw het beheer van je ideeën niet langer toe aan f*cebook en consorten. Maak je eigen website, volledig in eigen beheer, en pas de technieken toe die op IndieWeb worden besproken.
Iedereen heeft een eigen website nodig. Waarom?
There are many reasons why you should use the IndieWeb, from controlling your experience on the web (instead of corporate algorithms), to deciding where and when to post your content and where it goes.
Perhaps you’re done with others owning your content, your identity, and your self.
Our online content and identities are becoming more important and sometimes even critical to our lives. Neither are secure in the hands of random ephemeral startups or big silos. We should be the holders of our online presence.