Thumbnail image

Project 09 — Cijferloos

Repost van Tumblr. Sources op github.

Van mijn vorige project had ik een sensor over die alleen de temperatuur correct meet. Kon ik daar iets mee? Ik bedacht een thermometer die kleurcodes gebruikt om de temperatuur weer te geven. Nuttig? Je kunt de temperatuur van grote afstand aflezen, zonder bril. Verder is het gewoon een leuk speeltje.

sensor

Mijn eerste idee was een RGB-LED te gebruiken, met veel verschillende tinten. Op een beeldscherm kun je met verschillende RGB-waardes een groot aantal goed te onderscheiden kleuren maken. Met een RGB-LED valt dat erg tegen. Zuiver rood, groen en blauw zijn goed te onderscheiden, maar ga je kleuren mengen, dan krijg je al snel het is niet wit, maar wat is het dan wel?

Het volgende idee was om meerdere, gewone LEDs van verschillende kleuren te gebruiken. Na wat dingen proberen ben ik uitgekomen op het volgende. Er zijn vier LEDs, blauw, groen, geel en rood. Afhankelijk van de temperatuur geeft een van de LEDs, om de vier seconde, één, twee of drie korte flitsen. Hiermee kun je vrij simpel het temperatuurbereik van tien graden tot op de graad nauwkeurig weergeven.

codetemperatuurcodetemperatuur
1× blauwkouder dan 16°1× geel21°
2× blauw16°2× geel22°
3× blauw17°3× geel23°
1× groen18°1× rood24°
2× groen19°2× rood25°
3× groen20°3× rood26° of warmer

Ik maakte een prototype met een Arduino Nano. Hierbij gebruikte ik de DHT sensor library van Adafruit die op zijn beurt gebruikt maakt van de Adafruit Unified Sensor Library. Dit werkte prima. Maar toen ik de Nano verving door een ATtiny85 werkte het niet meer, met geen enkele pin van de Tiny voor de sensor. Na even zoeken vond ik dat er wel mensen waren die een DHT-sensor gebruiken met de Tiny, maar die gebruiken een andere library, DHTlib. Daarmee werkt het bij mij ook, en de code is veel kleiner.

schema

Het was even puzzelen hoe ik alle componenten moest rangschikken op een mini-breadboard van 170 gaten, maar dat is uiteindelijk gelukt. Breadboard en batterijhouder (3×AAA) passen samen in een transparant visitekaartdoosje, met nog een hoop ruimte over.

compleet

Op de foto worden de kleuren van de brandende LED en de LED ernaast niet goed weergegeven. De LEDs van links naar rechts zijn blauw, groen, geel, rood. Het breadboard zelf is geel, niet oranje. Een digitale camera is niet berekend op licht van een brandende LED.

Library

Sensor

DHT11 van CNT5

Onderdelen op breadboard

labeltypelabeltype
SDHT11ICATtiny85
D1blauwR11kΩ
D2groenR21kΩ
D3geelR3680Ω
D4roodR4680Ω
C0.1µFR510kΩ

reacties

comments powered by Disqus