Thumbnail image

Project 07 — Flitsende Joule Thief

Repost van Tumblr.

Verder prutsen aan de Joule Thief (zie ook 04 en 06).

De printplaatversie bleek het toch te doen (zwak) als ik een extra condensator over de al aanwezige condensator hield. Condensator stuk? Oude er uit gehaald om er een nieuwe in te zetten. Hij deed niks. Beide condensatoren samen. Weer niets. Het blijft mij een raadsel.

De boel weer op een breadboard gezet. Werkte prima.

Hoewel de Joule Thief zou moeten werken zonder condensator krijg ik ’m zonder niet aan het branden. Ik heb nog wat andere types transistoren geprobeerd. Andere weerstanden. Niks. Met sommige transistoren deed ie het ook niet met condensator.

Terug naar de beginopstelling. Ik kwam er achter dat m’n multimeter ook frequenties kan meten. Dus heb ik eens gemeten hoe snel de transistor (BC547B) schakelt met verschillende weerstanden en condensatoren. Het bleek ook verschil te maken wat voor soort LED ik gebruik.

LEDRCfrequentie
rood10kΩ1nF7,3MHz
wit10kΩ1nF8,0MHz
wit1kΩ1nF5,4MHz
rood1kΩ560pF7,4MHz
wit (zwak)1kΩ560pF7,4MHz
wit1kΩ10nF4,6MHz

Dat is zijn zeer hoge frequenties, een factor 10 groter dan wat hier en daar in documentatie wordt genoemd. Ligt het aan m’n type transistor? Aan m’n spoel?

Je kunt die frequenties omlaag brengen met een zware weerstand, en met een zware condensator erbij. Dan brandt de Joule Thief niet meer constant, maar laat korte flitsen zien, met korte of langere pauzes ertussen.

LEDRCperiode
rood1MΩ22μF4,4s
wit1MΩ22μF10,3s

breadboard

Ik heb nu een flitsende Joule Thief met een rode LED, die dag en nacht aan staat. Ik ben benieuwd hoe lang die het blijft doen. Eman2000 op YouTube heeft een exemplaar dat het al vijf jaar volhoudt, waarbij de spanning van de batterij is teruggelopen van 1,6 volt naar 1,35 volt.

reacties

comments powered by Disqus