Thumbnail image

Project 06 — Eerste soldeerpoging

Repost van Tumblr.

De Joule Thief uit project 04 omgezet van breadboard naar printplaat.

soldeerset

Dit is m’n eerste soldeerpoging sinds m’n kindertijd. Met een soldeerstation, afgeprijsd van €52,60 naar €27,95 niet de beste kwaliteit die je kunt verwachten. Eerst lukte het me niet om ook maar iets aan een printplaat vast te krijgen. Met de bout op de hoogste stand kreeg ik de boel toch niet heet genoeg om het soldeer te laten smelten. De oplossing bleek de zeer dunne punt van de soldeerbout te verwisselen voor de meegeleverde brede punt. Met zo’n brede punt breng je meer hitte over op de componenten, maar kun je niet nauwkeurig werken. Misschien later investeren in een goede soldeerbout.

soldeerset

Al met al kreeg ik de boel voor elkaar. Netjes is het niet, maar de contacten lijken goed, en er is geen kortsluiting tussen de banen. Schema meermaals nauwkeurig gecontroleerd.

Toch doet ie het niet.

Waar zit de fout? Hoe test je zoiets?

De ervaren elektrohobbyist haalt dan z’n oscilloscoop te voorschijn, en kijkt wat er op verschillen punten in de schakeling gebeurt. Ik heb geen oscilloscoop, en ik ben te onervaren om te weten waar ik naar moet kijken.

Misschien heb ik een component stuk gemaakt. Dan moet je elk component weer losmaken en apart testen. Iets vastsolderen is al lastig, iets lossolderen is nog een stuk lastiger.

soldeerset

Wordt vervolgd.

reacties

comments powered by Disqus