Thumbnail image

Elektronische experimenteerdoos

Repost van Tumblr.

Dit had ik toen ik op de lagere school zat. Kon je eenvoudige knipperlampjes mee maken, maar ook versterkers (voor m’n pick-up), en zelfs ontvangers voor MG en FM. En dat allemaal nog zonder ICs. LEDs waren er ook niet. Wel een diode, en een lichtgevoelige weerstand.

Hier is de complete handleiding in het Duits. (Zie ook hier.)

EE 2003

Op de foto op de doos zie je drie lampjes, drie potmeters, en twee grote afstemknoppen (voor regelbare condensators). Maar van elk zat er maar eentje in, net zoals je hier op het paneel in de doos kunt zien.

Een vriendje had de vervolgdoos waar een beeldbuis in zat. Was ik jaloers op. Maar ja, zijn vader werkte in de fabriek bij Philips, dus die kon dat spul goedkoop krijgen.

De doos hierboven kostte al meer dan 100 gulden, als ik het me goed herinner. Dat was schandalig veel voor een verjaardagscadeau.

Ik ben die experimenteerdoos al heel lang kwijt. Het boek met de schema’s heb ik nog een tijdje bewaard, al viel het uiteen in losse bladzijden, maar ook dat ben ik al heel lang kwijt. Evenals de soldeerbout, waarmee ik schakelingen namaakte op kant-en-klare printplaten met parallelle strips van koper. Wel vond ik laatst nog wat soldeertin in m’n gereedschapskist. Heel merkwaardig, want ik heb het in geen veertig jaar gebruikt. Waarom is dit bewaard gebleven?

reacties

comments powered by Disqus