Bill Maher — What This Comedian Said Will Shock You
Bill Maher, What This Comedian Said Will Shock You, 2023, 378 blz.
Gekocht: augustus 2024, Bol.com
Uitgelezen: september 2024
★★★★☆
Joanie de Rijke — In handen van de taliban
Joanie de Rijke, In handen van de taliban — Het onthullende verhaal van een gegijzelde journalist, 2009, 247 blz.
Gekocht: juni 2009, Scholtens
Uitgelezen: juni 2024
★★★★☆
Kelly and Zach Weinersmith — A City on Mars
Kelly and Zach Weinersmith, A City on Mars — Can We Settle Space, Should We Settle Space, and Have We Really Thought This Through?, 2023, 436 blz.
Gekocht: februari 2024, Van der Velde 3
Uitgelezen: juni 2024
★★★★☆
Hoe staat het met de plannen voor het stichten van een kolonie in de ruimte, op de maan, op Mars, of in een ruimtestation? De Weinersmiths gingen op onderzoek, en kwamen tot een teleurstellend oordeel: begin er niet aan. (Of pas in een verre toekomst.) De problemen die overwonnen moeten worden zijn gigantisch, op het gebied van techniek, biologie, mijnbouw, economie, psychologie, wetgeving, sociologie, bedrijfsvoering, burgerrechten, de gevaren voor het leven op aarde, en nog meer. De meeste van deze problemen worden nog grotendeels genegeerd, terwijl ze in elk van de genoemde gebieden afzonderlijk in de meeste gevallen zo groot zijn dat ze op zich al kolonisatie onmogelijk maken.
Toch is dit geen deprimerend boek. Je leert een hoop, en de Weinersmiths weten alles met de nodige humor te brengen, in woord en beeld. En het geeft je de voldoening dat je slimmer bent dan Elon Musk.
Wat mist in dit boek, wanneer het gaat om de vraag of we het überhaupt zouden moeten willen, kolonisatie van de ruimte, ontbreekt wat mij betreft het voornaamste tegenargument: in de ruimte, en op de maan en op Mars is geen leven, en je kunt het leven niet meenemen ernaartoe, afgezien van een paar mensen en een miniem aantal gewassen om niet te verhongeren. Verder laat je alles achter wat het leven leven maakt, de oerwouden, de oceanen, de olifanten en de tijgers, de walvissen, de lucht die je overal kunt inademen. Waarom zou je dat achter je laten?
Je kunt hooguit een piepklein kunstmatig ecosysteempje maken, helemaal afgeschermd van de buitenwereld, en dan maar hopen dat je in deze isolatie niet verkommert, als het ecosysteempje al niet in elkaar stort.
Jaap Robben — Wantij
Jaap Robben, Wantij — een wandeling, 2024, 59 blz.
Gekocht: mei 2024, Van der Velde 3
Uitgelezen: juni 2024
★★★★☆
De Wadden, het ultieme natuurgebied van Nederland. Het is een wereld op zich, niet gemaakt voor of door de mens. Hier kom je als je de hectiek van de maatschappij achter je wilt laten. Te voet door het slijk, een meditatie, lopen naar een horizon die niet dichterbij lijkt te komen.
Het Wad is niet voor eeuwig. Door stijging van de oceanen zal het gebied helemaal onder water verdwijnen. Zo ver is het nog lang niet, maar het is wel de aanleiding voor Jaap Robben zich op te geven voor een wadlooptocht.
En dan blijkt dat je je zelfs hier niet los kunt maken van de massa. Een wadlooptocht gebeurt in een groep, onder leiding van gidsen, een gids op kop, en een gids achteraan, daartussen mensen met allemaal hun hebbelijkheden. Zie dan maar eens één te worden met de leegte van het landschap.
Annejet van der Zijl — Het sneeuwklokjesbos
Annejet van der Zijl, Het sneeuwklokjesbos — een wandeling, 2024, 85 blz.
Gekocht: mei 2024,
Uitgelezen: juni 2024
★★★☆☆
Weinig wandelervaring in dit boekje. Wel geschiedenis over Egmond aan Zee en Bergen, wat mij niet kon boeien. Per vergissing gekocht, dit boekje, omdat ik de naam van de schrijfster verwarde met die van een andere schrijfster.
Katherine Owens & Martin Anthony — Overcoming Health Anxiety
Katherine M.B. Owens, PhD & Martin M. Anthony, PhD, Overcoming Health Anxiety — Letting go of your fear of illness, 2011, 158 blz.
Gekocht: mei 2024, Bol.com
Uitgelezen: mei 2024
★★★★☆
Helder. Praktisch. Voor de hypochonder.
Karin Sitalsing — Blauwestad
Karin Sitalsing, Blauwestad — Een dorp in uitvoering en een poging het land naar onze hand te zetten, 2023, 287 blz.
Gekocht: december 2023, Van der Velde 1
Uitgelezen: april 2024
★★★★☆
Boeiend verhaal over de geschiedenis van Blauwestad, over de bedenkers en de uitvoerders, over voor- en tegenstanders, over de bewoners. Wat ik van dit boek geleerd heb is dat ik nooit in Blauwestad zou willen wonen.
Brian Greene — The Fabric of the Cosmos
Brian Greene, The Fabric of the Cosmos — Space, Time, and the Texture of Reality, 2004, 569 blz.
Gekocht: maart 2024, Van der Velde 3
Uitgelezen: april 2024
★★★☆☆
Dit is geen boek over de ruimte, maar over waar de ruimte op onvoorstelbaar kleine schaal van gemaakt is.
Het boek begint interessant. Speciale en algemene relativiteit worden uitgelegd. Voor mij geen nieuwe stof, maar wel verhelderend. Daarna gaat het verhaal subatomair, steeds kleiner, steeds speculatiever. Hier verlies ik m’n interesse. Snaartheorie, en nog wat van die dingen, klinkt alsof natuurkundigen dat heel boeiend vinden, maar mij begon al dat getheoretiseer te vervelen. Het draagt niks meer bij aan m’n voorstellingsvermogen over ruimte en tijd.
Katherine May — Enchantment
Katherine May, Enchantment — Reawakening wonder in an exhausted age, 2023, 227 blz.
Gekocht: september 2023, Van der Velde 3
Uitgelezen: april 2024
★★★☆☆
Non-fictie. Vrouw is op zoek naar betovering. Bekoring is misschien een betere vertaling. Het klinkt zweverig, maar het valt erg mee. Eigenlijk is het een verlangen naar een verbinding met de wereld om ons heen op een manier die iets van de grootsheid van het al doet voelen. Die zoektocht spreekt mij wel aan, maar er blijft weinig hangen. In de beleving staan schrijfster en ik toch te ver uit elkaar. Misschien is het ook het taalgebruik dat afstand schept. Alsof de schrijfster een deel van die grootsheid van de wereld wil spiegelen in de taal.
Karen Joy Fowler — Sarah Canary
Karen Joy Fowler, Sarah Canary, 1991, 300 blz.
Gekocht: november 2023, Van der Velde 1
Uitgelezen: april 2024
★★★★☆
Het meest raadselachtige aan dit boek is waarom het is uitgegeven in een reeks SF-klassiekers.
Het leest als een historische roman. Westen van de VS, 1873. Een vrouw loopt een kamp van Chinese spoorwegarbeiders binnen. Ze spreekt, maar niet in een taal die iemand kan verstaan. Ze ziet er nogal haveloos uit, en een van de Chinezen besluit haar naar een veiliger oord te brengen.
Wat volgt is de beschrijving van een reis met hindernissen. Personages, achtergronden, alles passend voor het leven in het Amerika van 150 jaar geleden. Er gebeuren wel wat vreemde dingen, die een beetje zouden kunnen doen denken aan magisch realisme, maar ook goed passen in een realistische vertelling, als je rekening houdt met de nogal aparte kijk op de werkelijkheid (waanideeën) van sommige personages.
De uitgever wil ons doen geloven dat Sarah Canary, de raadselachtige vrouw in kwestie, een buitenaards wezen in, en dat dit boek dus SF is. Ik kan dat niet aannemen. Als je een boek leest waarin iemand vertelt dat ie iemand kent die van iemand gehoord heeft dat ie vreemde lichtjes in het moeras heeft gezien, denk je dan gelijk: UFOs, SF? Nee, ik ook niet.
Het is verder wel een interessant verhaal, boeiende achtergrond, intrigerende personages. Prima schrijfstijl. Niks mis met dit boek.