Sylvain Tesson — Zes maanden in de Siberische wouden
Sylvain Tesson, Zes maanden in de Siberische wouden — Een dagboek in eenzaamheid, 2011, 252 blz.
Gekocht: juli 2017, ’t Hartje
Uitgelezen: maart 2025
★★★★☆
Een houten huis aan de oevers van het Bajkalmeer, in het zuiden van oostelijk Rusland, niet ver van de grens van Mongolië. Ook dit diepe zuiden hoort bij Siberië. De winters zijn lang, en de temperatuur daalt tot dertig graden onder nul.
Geen zes maanden onafgebroken eenzaamheid in de Siberische wouden, want de schrijver heeft heel wat aanloop, en gaat zelf ook geregeld op pad om z’n buren te bezoeken, al kan dat op een paar dagen loopafstand zijn. Daarbij wordt heel veel gedronken. Maar ook in z’n eentje in z’n huis aan de rand van het meer slaat de schrijver heel wat alcohol achterover. Misschien dat door al die alcohol de openbaringen, die de eenzaamheid en de belevenissen in de woeste natuur zouden moeten brengen, beperkt blijven.
Geen saai boek.
Mischa Huijsmans — Marion Koopmans
Mischa Huijsmans, Marion Koopmans — Viroloog in een veranderende wereld, 2022, 367 blz.
Gekocht: januari 2025, Van der Velde 3, uitverkoop
Uitgelezen: februari 2025
★★★★☆
Leven en werk van Marion Koopmans, verteld door haar zoon. Boeiend.
Jonathan Sims — Thirteen Stories
Jonathan Sims, Thirteen Storeys, 2020, 387 blz.
Gekocht: december 2024, Van der Velde 1
Uitgelezen: januari 2025
★★★★☆
Kurt Vonnegut — The Sirens of Titan
Kurt Vonnegut, The Sirens of Titan, 1959, 224 blz.
Gekocht: december 2024, Van der Velde 1
Uitgelezen: januari 2025
★★★★☆
Thomas Macken — Bewegen begrijpen
Thomas Macken, Bewegen begrijpen — Klein handboek over je ademhaling, hart en spieren tijdens inspanning, 2024, 164 blz.
Gekocht: december 2024, Bol.com
Uitgelezen: december 2024
★★☆☆☆
Weinig informatief. De eerste helft van het boek leest als een les voor kleuters.
Matt Wesolowski — Beast
Matt Wesolowski, Beast — An episode of six stories, 2020, 242 blz.
Gekocht: december 2024, Van der Velde 1
Uitgelezen: december 2024
★★★★☆
Een vrouw is vermoord, drie mannen zijn veroordeeld. Het motief is een groot raadsel.
Het unieke aan dit boek is de vorm. De verteller is iemand die podcasts maakt, podcasts waarin hij de achtergrond van misdaden probeert te ontrafelen. Het boek leest grotendeels als de transcriptie van zes afleveringen van die podcast. In elke aflevering wordt iemand uit de omgeving van slachtoffer en/of daders geïnterviewd. Veel dialoog.
De uitvoering is meesterlijk. De dialogen zijn levendig. Het verhaal boeit van begin tot eind. De sfeer komt goed tot leven. Ik vond het boek in de winkel in de kast met griezelboeken, maar ondanks de (soms letterlijke) ijzige sfeer is dit boek toch vooral een misdaadboek.
Dit boek is het vierde uit een reeks van inmiddels zes romans. Het is prima los van voorgaande boeken te lezen.
Bill Maher — What This Comedian Said Will Shock You
Bill Maher, What This Comedian Said Will Shock You, 2023, 378 blz.
Gekocht: augustus 2024, Bol.com
Uitgelezen: september 2024
★★★★☆
Joanie de Rijke — In handen van de taliban
Joanie de Rijke, In handen van de taliban — Het onthullende verhaal van een gegijzelde journalist, 2009, 247 blz.
Gekocht: juni 2009, Scholtens
Uitgelezen: juni 2024
★★★★☆
Kelly and Zach Weinersmith — A City on Mars
Kelly and Zach Weinersmith, A City on Mars — Can We Settle Space, Should We Settle Space, and Have We Really Thought This Through?, 2023, 436 blz.
Gekocht: februari 2024, Van der Velde 3
Uitgelezen: juni 2024
★★★★☆
Hoe staat het met de plannen voor het stichten van een kolonie in de ruimte, op de maan, op Mars, of in een ruimtestation? De Weinersmiths gingen op onderzoek, en kwamen tot een teleurstellend oordeel: begin er niet aan. (Of pas in een verre toekomst.) De problemen die overwonnen moeten worden zijn gigantisch, op het gebied van techniek, biologie, mijnbouw, economie, psychologie, wetgeving, sociologie, bedrijfsvoering, burgerrechten, de gevaren voor het leven op aarde, en nog meer. De meeste van deze problemen worden nog grotendeels genegeerd, terwijl ze in elk van de genoemde gebieden afzonderlijk in de meeste gevallen zo groot zijn dat ze op zich al kolonisatie onmogelijk maken.
Toch is dit geen deprimerend boek. Je leert een hoop, en de Weinersmiths weten alles met de nodige humor te brengen, in woord en beeld. En het geeft je de voldoening dat je slimmer bent dan Elon Musk.
Wat mist in dit boek, wanneer het gaat om de vraag of we het überhaupt zouden moeten willen, kolonisatie van de ruimte, ontbreekt wat mij betreft het voornaamste tegenargument: in de ruimte, en op de maan en op Mars is geen leven, en je kunt het leven niet meenemen ernaartoe, afgezien van een paar mensen en een miniem aantal gewassen om niet te verhongeren. Verder laat je alles achter wat het leven leven maakt, de oerwouden, de oceanen, de olifanten en de tijgers, de walvissen, de lucht die je overal kunt inademen. Waarom zou je dat achter je laten?
Je kunt hooguit een piepklein kunstmatig ecosysteempje maken, helemaal afgeschermd van de buitenwereld, en dan maar hopen dat je in deze isolatie niet verkommert, als het ecosysteempje al niet in elkaar stort.