Ursula K. Le Guin — The Wind's Twelve Quarters
Ursula K. Le Guin, The Wind’s Twelve Quarters — Stories, 1975, 304 blz.
Gekocht: september 2022, Van der Velde 3
Uitgelezen: januari 2023
★★★☆☆
Vrij vroege verhalen van Le Guin. Van deze schrijfster had ik meer verwacht. Er zitten een paar sterke verhalen tussen. Maar er zijn ook verhalen waar niet doorheen te komen is. Een enkel verhaal blijft langer in het geheugen hangen.
Isolation
Dan Coxon (samenstelling), Isolation — The Horror Anthology, 2022, 397 blz.
Gekocht: november 2022, Van der Velde 1
Uitgelezen: december 2022
★★★☆☆
De coronapandemie, contact vermijden. Isolement. Dat moest de inspiratie zijn voor de verhalen in deze anthologie. Dat idee komt niet echt uit de verf. Is er in griezelverhalen sowieso niet vaak sprake van een isolement, de mens afgesloten van de normale wereld?
Deze verzameling bevat goede en minder goede verhalen. Het meeste ben ik, vier maanden na het lezen, weer vergeten.
Jeffrey Kluger — Holdout
Jeffrey Kluger, Holdout, 2021, 336 blz.
Gekocht: december 2022, Van der Velde 3
Uitgelezen: december 2022
★★★★☆
Ik vond dit boek op de sf-afdeling van de boekhandel. Het verhaal speelt zich toevallig voor een groot deel af in het International Space Station, maar met sciencefiction heeft het niets te maken. Het is gewoon een goed geschreven, vlot, spannend boek, over mensen die het met gevaar voor eigen leven opnemen tegen de slechteriken.
Anjet Daanje — Het lied van ooievaar en dromedaris
Anjet Daanje, Het lied van ooievaar en dromedaris, 2022, 655 blz.
Gekocht: juni 2022, Van der Velde 3
Uitgelezen: november 2022
★★★★★
Een boek dat begint in de tijd en het Engeland van Emily Brontë, de schrijfster wier werk en leven de inspiratie vormden voor deze roman. Het leven is trager. De dood is nooit ver weg, en de doden laten zich niet altijd makkelijk begraven.
Niet Emily Brontë, maar de fictieve schrijfster Eliza May Drayden vormt de spil van het boek. Rond haar ontspinnnen zich elf verhalen, verhalen over mensen die dicht bij haar stonden, en over mensen die later leven, tot in de huidige tijd, maar wier eigen levens nog terug lijken te reiken naar dat van Eliza May Drayden.
Het is een prachtig boek. Vanaf de eerste bladzijde had het mij in z’n greep. Het is een dik boek, dat geduld vergt, maar nergens in de uitgestrekte passages verveel je je. Alles doet er toe. De opgave is je aan het ritme aan te passen, aan het tempo dat duidelijk trager is dan het leven nu. Pas je aan. Je wordt beloond.
Rondje noord
Wierumerschouw | flickr Knooppunt 2 | flickr Knooppunt 2 | flickr Knooppunt 2 | flickr
Stadsmarkering S07
Groninger stadsmarkering van William Forsythe, aan de oostkant van Stad. Meer info bij Kunstpunt Groningen.