Thumbnail image

Kelly and Zach Weinersmith — A City on Mars

cover

Kelly and Zach Weinersmith, A City on Mars — Can We Settle Space, Should We Settle Space, and Have We Really Thought This Through?, 2023, 436 blz.
Gekocht: februari 2024, Van der Velde 3
Uitgelezen: juni 2024
★★★★☆

Hoe staat het met de plannen voor het stichten van een kolonie in de ruimte, op de maan, op Mars, of in een ruimtestation? De Weinersmiths gingen op onderzoek, en kwamen tot een teleurstellend oordeel: begin er niet aan. (Of pas in een verre toekomst.) De problemen die overwonnen moeten worden zijn gigantisch, op het gebied van techniek, biologie, mijnbouw, economie, psychologie, wetgeving, sociologie, bedrijfsvoering, burgerrechten, de gevaren voor het leven op aarde, en nog meer. De meeste van deze problemen worden nog grotendeels genegeerd, terwijl ze in elk van de genoemde gebieden afzonderlijk in de meeste gevallen zo groot zijn dat ze op zich al kolonisatie onmogelijk maken.

Toch is dit geen deprimerend boek. Je leert een hoop, en de Weinersmiths weten alles met de nodige humor te brengen, in woord en beeld. En het geeft je de voldoening dat je slimmer bent dan Elon Musk.

Wat mist in dit boek, wanneer het gaat om de vraag of we het überhaupt zouden moeten willen, kolonisatie van de ruimte, ontbreekt wat mij betreft het voornaamste tegenargument: in de ruimte, en op de maan en op Mars is geen leven, en je kunt het leven niet meenemen ernaartoe, afgezien van een paar mensen en een miniem aantal gewassen om niet te verhongeren. Verder laat je alles achter wat het leven leven maakt, de oerwouden, de oceanen, de olifanten en de tijgers, de walvissen, de lucht die je overal kunt inademen. Waarom zou je dat achter je laten?

Je kunt hooguit een piepklein kunstmatig ecosysteempje maken, helemaal afgeschermd van de buitenwereld, en dan maar hopen dat je in deze isolatie niet verkommert, als het ecosysteempje al niet in elkaar stort.

reacties

comments powered by Disqus